Tuesday, August 10, 2010

Pesanan Rasullulah (SAW) pada hari terakhir Sya'aban

Assalamualaikum wbr,
Buat renungan untuk semua muslimin/muslimat sekalian,

Hazrat Salman R.A berkata, Rasulullah SAW telah bersabda kpd kami pada hari terakhir bulan syaaban, ” Wahai manusia, telah datang kpd kamu satu bulan yang agung lagi diberkati, satu bulan yang didalam nya terdapat satu malam yang lebih nbaik drpd seribu bulan (lailatulkadar), satu bulan yang Allah jdikan pusa pada siang hari sebagai satu amalan fardhu, dan berdiri pada malam hari (bertarawikh) sebagai satu amalan sunat. Sesiapa yang cuba menghampiri Allah pada bulan itu dgn mana-mana amalan sunat, maka seumpama seorang yang telah menunaikan satu amalan fardhu pada bulan-bulan yg lain, dan sesiapa yang menunaikan satu fardhu pada bulan itu, adalah seumpama menunaikan 70 fardhu pada bulan-bulan lain.

Bulan itu adalah bulan kesabaran dan ganjaran kesabaran adalah syurga. Bulan itu adalah bulan simpati, dan bulan yang ditambahkan rezeki kpd orang-orang yg beriman. Sesiapa yang member seseorang yg berpuasa itu berbuka, maka pemberiannya itu merupakan pengampunan untuk dosa-dosanya dan kelepasan dirinya dari neraka dan dia mendapat ganjaran puasa orang tersebut tanpa mengurangkan sedikit pun daripada ganjaran nya.
Patra sahabat r.an.hum berkata,” bukan lah setiap drpd kami mempunyai sesuatu untuk diberi kpd orang yg berpuasa untuk berbuka puasa,” Maka Rasulullah SAW bersabda,” Allah memberikan pahala itu kpd sesiapa sahaja yang memberikan walau sebiji tamar atau seteguk air ataupun sesisip susu kpd orang yang berpuasa untuk berbuka puasa”.

Bulan itu adalah satu bulan yg pada awalnya merupakan rahmat, pada pertengahan nya adalah pengampunan dan pada akhirnya merupakan kelepasan dsaripada neraka. Sesiapa yang meringankan bebanan hamba-hambanya (pekerja-pekerjanya) pada bulan itu, maka dia akan diampunkan oleh Allah dan akan dilepaskan daripada azab api neraka…

Perbanyakanlah pada bulan ini empat perkara. Dua perkara yang kamu dapat meredhakan tuhan kamu dan dua perkara lagi yang tidak bolah tidak kamu perlukan. Adapun dua perkara yang kamu dapat meredhakan Tuhan kamu dengan nya adalah penyaksian bahawa tiada tuhan selain drpd Allah (La ilaha illallah) dan kamummemohon istighfar daripada Nya. Manakal dua yang tidak boleh tidak kamunperlukan ialah memohon syurga daripada Allah dan meminta perlindungan dari api neraka.

Sesiapa yang memberi minum kpd mana-mana oerang yang berpuasa maka Allah akan memberi minum dari telagaku (pada hari khiamat), dengan sekali minum, dia tidak akan dahaga lagi sehingga dia masuk kedalam syurga…” – wallahua’lam.

I'm sorry if I ever hurt your feelings, talk behind your back or offended you in anyway - please forgive me. Bersempena kehadiran bulan Ramadhan yang mulia ini, saya mengambil kesempatan memohon ampun maaf diatas segala kesilapan yang sengaja atau tidak. Selamat menyambut Ramadan al Mubarak 1431H.

No comments:

Post a Comment

Assalammualaikum, sila tinggalkan komen anda jika ada. Atas sebab masa & tuntutan kerja kemungkinan komen anda tidak dapat dijawab oleh saya. Harap maklum. Jazakallah.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails